Weber Klubben - Det officielle Weber grill community

 

border gfx

Genvej til alle temasider

Begynder tips & tricks
Weber Smokey Mountain Cooker
Weber Q
Weber Gasgrill
Weber Kuglegrill
Weber Bagning
American BBQ på grill
Weber Bagning
Weber Bagning
border gfx

 

border gfx
border gfx
 
 

Burgerboller


Burgerboller

Fred the Baker forklare her hvordan du kan lave de lækreste burgerboller på grillen...

Bløddej

Opskrift.

 

5 dl. Vand
5 dl. Mælk
175 g. Sukker
2 dl. Æg (4 stk.)
200 g. Gær
20 g. Salt
2400 g. Hvedemel
400 g. Røremargarine

 

Overnævnte opskrift giver ca. 4.4 kg færdig dej, hvilket svarer til ca. 55 burgerboller af 80 g.

 

Da denne opskrift indeholder meget margarine kan mælken evt. erstattes med vand. 
Denne opskrift er specielt udviklet til burgerboller, alm. boller, pølsehorn, pølsebrød, klippet bløddejsstang, bløddejssnegle og flettet kuvertbrød mm. - der skal bages på grill.
Da det er en Bløddej må dejen ikke være for fast, men må heller ikke klistre på bordet eller i skålen. Dejen skal være behagelig at arbejde med.

Tit og mange gange vil man også opleve, at hvis en dej æltes i hånden vil den "samle" (blive lidt mere fast) sig i løbet af æltningen. Det er særlig udpræget hvis der anvendes en stærk mel, altså en mel med et højt proteinindhold.

 

Mht. bagværk der skal bages samme dag - er det en god ide, at alle råvarer er tempereret dvs. køkkentemperatur. Dette for at give gæren optimale betingelser for at udvikle sig sammen med de øvrige ingredienser.

 

MEN - er situationen den, at man lige pludselig får lyst til at lave en dej/bløddej og ingredienserne ikke har køkkentemperatur kan det naturligvis sagtens lade sig gøre alligevel - blot skal vandet være lidt varmere end normalt. HUSK dog, at vandtemperaturen aldrig må komme over 38 grader - da gærsvampene derved dør.

 

Når man derhjemme laver en dej - uanset hvad det er for en dej - vil dejen alt andet lige få køkkentemperaturen - ret hurtig - pga. størrelsen på dejen.

 

Det med en korrekt dejtemperatur er kun noget der bliver praktiseret i bagerierne - pga. dejstørrelsen.

Et eksempel.: For at en stor dej (f.eks.150 franskbrød) skal udvikle sig optimal - skal dejtemperaturen være 26 grader - denne temperatur skal ganges med 2 = 52 grader - derefter måles melets temperatur, lad os sige, at den er 25 grader - melets temperatur trækkes derefter fra de 52 grader = 27 grader som vandet skal være - for at ramme en dejtemperatur på 26 grader.

(dejtemperatur 26 grader x 2 minus melets temperatur = vandtemperatur) 

   

Mht. at ælte en dej er det altid en god ide, at ”gemme” lidt af melet, da mel kan svinge i vandoptagelse fra produkt til produkt.

 

Fremgangsmåde.:

 

Gæren opløses i mælk/vand – alle øvrige ingredienser kommes i – dejen æltes godt – min. 10 min. Det er vigtig at ælte en dej grundig pga. glutenindholdet (elastik) jo mere/bedre glutenindholdet udnyttes jo bedre bager brødet op og jo flottere brød giver det.

 


Æltes dejen i hånden er det en god ide, at starte med æltningen i en skål. Når dejen er sammenhængende og ikke klistre - æltes den videre på bordet.

 


Når dejen er æltet færdig kommes den op i skålen igen.

 

 

Dejen tildækkes – gerne med et stykke plastik og et viskestykke – plastik for at holde på fugtigheden og viskestykket for at holde på varmen. Lad nu dejen hvile i ca. 15 min. Efter hviletiden vejes bløddejen af til det der skal laves.

 

 

Alm. boller 50 g. - pølsebrød 50 - 60 g. - til pølsehorn vejes et stykke af på ca. 600 g. rulles ud som en pizza og deles i 8 stykker, klippet bløddejsstang 350 g. 

Burgerboller vejes af på mellem 70 - 90 g. pr stk. afhængig af hvor store man ønsker dem.


Her er burgerbollerne vejet af på 70 g. Et stykke dej vejes af på 560 g. rulles derefter ud som en pølse og markeres derefter med en omvendt kniv i 8 stykker.

 

 

Er bollerne lige store skæres de derefter ud.

 

 

Burgerbollerne laves runde (virkes op) og får derefter lov til at hvile i ca. 5 min.

 

 

Bollerne trykkes derefter lidt flade.

I stedet for at pensle hver enkelt stykke dej, kan man fugte fingerne lidt - for derefter at "klappe" bollerne - man er således sikker på, at hele bollen er fugtig og at sesamfrøene hænger bedere ved.

Bollerne kan evt. stryges med en æggeblomme som er tilsat 2-3 spsk. vand. Æggeblomme tilsat lidt vand giver en lidt mørkere kulør på bollerne. 

 

 

Burgerbollerne dyppes derefter godt i sesamfrø.

 

 

Burgerbollen må gerne trykkes lidt ned i sesamfrøene.

 

 

Burgerbollerne sættes derefter på en kold bagesten med et stykke papir på.

 

 

Mht. at sesamfrøene skal "hænge" godt ved er det meget vigtig, at bollerne tildækkes godt, for at holde på fugten - bollerne må ikke tørre ud.

Pak derfor plastikken godt ind under stenen.

Burgerbollerne stilles herefter til hævning et lunt sted i ca. 1 time

 

 

Behold gerne plastikken på - helt ud til grillen.

 

 

Burgerbollerne bages ved 210 - 220 grader i ca. 14 min.

Bemærk den flotte lyse kulør på siderne - som kun kan lade sig gøre på en grill.

 

 

 

Bunden.

 

 

En lækker burgerbolle - kræver at blive serveret standsmæssig ;-)

  

Mht. afbagning af brød - på kuglegrill - skal man ikke gå i panik  hvis den ønskede temperatur ikke lige er som anbefalet, er temperaturen eks. kun på 200 grader hvor jeg har skrevet 230 grader sker der intet ved det, bagetiden skal blot forlænges lidt. Luftfugtigheden i en grill gør ,at det ikke forringer kvaliteten af det bagte.
 

 
 
border gfx

Seneste artikler