Weber Klubben - Det officielle Weber grill community

 

border gfx

Genvej til alle temasider

Begynder tips & tricks
Weber Smokey Mountain Cooker
Weber Q
Weber Gasgrill
Weber Kuglegrill
Weber Bagning
American BBQ på grill
Weber Bagning
Weber Bagning
border gfx

 

border gfx
border gfx
 
 

Røg på grillenMwesth giver fif til den perfekte røg på grillen.

Dybest set er grillglade mennesker lidt primitive – i hvert fald hvad angår tilberedelsen af maden over åben ild. ”Mad på bål” er den ældste tilberedelsesmetode og er en af de ting, der adskiller os fra dyrene. Fordi vi er civiliserede mennesker, har vi pakket vores ”bål” ind i en grill af den ene eller anden slags, og i stedet for at bruge træ bruger vi briketter, kul eller gas.

Alt sammen meget godt, men når vi sådan ”civiliserer” bålet, mister vi en bestemt del af magien: røgen fra det træ vi brænder af.  

I det efterfølgende giver jeg et indblik i nogle forskellige metoder, vi som Weber-grillere har mulighed for at benytte for at få ”røgens magi” tilbage.
 
Kulgrill
På en kulgrill er det rimelig ligetil at få røg: Kom noget vædet eller tørt træ ned til de glødende kul.
Det kan også enten være træflis/spåner (chips) eller klodser (chunks). Jo mindre træstykkerne er, jo vigtigere er det, at de er vædet, ellers brænder de for hurtigt af. Husk, at træet ikke må være dryppende vådt - vi ønsker jo ikke vores briketter slukket.
Brug gerne en lang grilltang, når du lægger træet på gløderne. Så kan du uden at brænde fingrene lægge træet forsigtigt. Kyler man træet ned fra større afstand, risikerer man, at der hvirvles aske op.
 
Gasgrill
På en gasgrill skal der lidt mere arbejde til for at få røg. Undtagelsen er selvfølgelig de store modeller, hvor der er en røgboks med egen brænder indbygget. Her lægger du nemlig bare dit vædede træflis i boksen, tænder brænderen og venter, til røgen udvikler sig.
Men ejere af Q-serien og andre gasgrill uden røgboks har ikke denne mulighed, og hvad gør du så, når du savner ”lejrbålsfornemmelsen”? Bare rolig - der er flere muligheder.
Først en ”røgpakke”: Pak det tørre flis eller smuld i et stykke aluminiumsfolie og lav det til en lille pakke eller kuvert, som du prikker lidt huller i. Så lægger du pakken på risten, mens grillen varmer op – og den skal varmes godt op, før der kommer røg. Når det så er begyndt at ryge, kan du sænke varmen til den ønskede temperatur. Træet er i dette tilfælde ikke vædet, dels er det sværere at tænde med varmen fra risten, hvis det er fugtigt, dels gør det iltfattige miljø inde i røgpakken, at flisen ikke brænder, men bare gløder. Alternativt kan du lægge træflis eller blot et stykke træ direkte på risten; det giver ikke så meget røg, men blot en fin, lille snert af lejrbål.
 
 
Du kan også lægge træflisen eller smuldet i en lille foliebakke med lidt huller i bunden og stille den på risten. Her er det en god idé at væde træflisen (smuldet skal være tørt), da der kommer masser af luft til, og flisen derfor vil brænde i stedet for at gløde. Metoden kræver lidt større påpasselighed - hvis der går ild i en bakke med træflis inde i grillen, vil temperaturen stige voldsomt. Så hold godt øje! Bruger du røgesmuld, kan det være svært at få det til at gløde. Her kan du eventuelt lægge en glødende briket ned i bakken med smuld eller hælde en hættefuld sprit på et hjørne af smuldet, tænde det og vente, til flammerne er væk, før du stiller bakken på risten.
 
Der er også forskellige røgbokse i handlen beregnet på brug i gasgrill. Jeg har desværre ikke erfaring med disse, men bruger på min Q300 oftest min egen opfindelse: røg-sien. Den giver mulighed for at få passende med røg på Q-grillen og fungerer både med træflis og klodser. Læs mere på min blog på Weber Klubben, se indlægget ”Røg-gadget til Q300”, HER. Dækker du siens åbning med alufolie, vil træet ikke brænde, kun gløde. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Hvilke træsorter kan bruges?
Du kan bruge mange træsorter til røgning, men de skal vælges med omhu. Generelt gælder, at hårde, langsomt voksende træsorter kan bruges, hvorimod gran, fyr og lignende indeholder så meget harpiks, at tjærestofferne hurtigt kan gøre maden uspiselig. En god tommelfingerregel er: hellere for lidt røg end for meget.
Træ fra frugttræer er generelt rigtig godt som røgtræ, så gem en portion, når frugttræerne beskæres. Håndfældet træ er bedst - er der brugt motorsav, kan der sidde olierester. Husk, at røgtræ ligesom træet, man bruger i brændeovnen, skal være gennemtørt før brug. Så man kan altså ikke lige brække en gren af det nærmeste kirsebærtræ og bruge den i grillen …
I handlen kan du købe træflis, der er vædet i forskellige slags vin eller spiritus – min erfaring er, at disse dufter herligt, når de brænder, men at forskellen fra ”ren” træflis smagsmæssigt er minimal. Det giver mere at komme krydderier i røgtræet – lidt tørrede enebær er for eksempel godt til vildt. Skal det være mere eksotisk, kan andebryst stegt over en røgpakke med ris, sort te og femkrydderi varmt anbefales.
 
 
 


 
I amerikanske barbecue-kogebøger er der ofte forslag til, hvilken slags røgtræ forfatteren anbefaler til den specifikke ret.

Kraftig smag

 • Hickory (amerikansk ask) – skal bruges med forsigtighed. Weber forhandler dette.
 • Mesquite - bruges meget af amerikanske BBQ-kokke, især til oksekød. Vil du kun bruge én type træ, er mesquite et godt valg! Forhandles af Weber.
 • Egetræ - vær forsigtig, da egetræ er meget kraftigt i smagen!
 • Ask - godt til lam.
 
Middel smag

 • Bøgetræ - mange industrielt røgede produkter er røget over bøgetræ.
 • Valnød - giver en dejlig aromatisk røg og en flot rødlig farve.
 • Hasselnød – minder meget om valnød.
 • Elletræ - flot farve, bornholmerne røger sild over elletræ. Også et godt ”allround”-valg.
 • Elm
 • Cedertræ – supergodt til laks og andre fisk.
 • Hassel

Svag smag
 
 • Birk - meget aromatisk
 • Frugttræ - blomme, æble, pære, kirsebær og så videre
 • HyldHvordan modtager kødet smagen?
Her er nogle generelle retningslinjer, men det bedste er at eksperimentere selv og finde sine egne favoritter. Husk bare - som før nævnt - hellere for lidt røg end for meget!
 
 • Fjerkræ, fisk og skaldyr modtager røgsmagen meget hurtigt, så her skal du bruge svagt eller middel røgtræ.
 • Svinekød og kalvekød tager længere tid, så her skal du bruge middel eller kraftigt røgtræ.
 • Oksekød eller vildt - her skal du også bruge middel eller kraftigt røgtræ, afhængig af smag.
 
 
border gfx

Seneste artikler